Dansk-engelsk dynamit

raleigh.jpg

Varför finns det inga vettiga cyklar, eller för den skull cyklister, i Sverige? Det är bara vulgära city- och mountainbikes; flåsande cykelbyxförsedda revisorer/teknologer. Sånt shait. I Köpenhamn, där jag var häromsistens, glider folk runt, sippar på en grön och röker mannecigarrer. På såna här cyklar… en sån ska jag ha! Skönheten heter Raleigh Tourist De Luxe och är något så skumt som en danskdesignad brittisk cykel! ”Raleigh er et engelsk mærke. Alle de cykler, du finder på disse sider, er imidlertid designet i Danmark med det klare mål at kunne modstå vores mildest talt omskiftelige klima.” Kostar typ 5000 danska, men det får man väl hosta upp.

Först stenhård röstning på trängselskatt och sen — Köpenhamn nästa.

6 reaktioner på ”Dansk-engelsk dynamit

  1. Oneklingen en shucker bike, men jag måste undra; du GICK bredvid cyklisterna när du var nere i KBH, eller hur? Ta det från en som bott (och cyklat…) i stan under fem år, det finns inga med sämre trafikvett än danska cyklister. End of story. Cykla två, eller gud-förbjude, tre i bredd och diskutera gårdagens fest i sävligt tempo? Visst, inga problem! Cykla med en hand på styret, hållandes i en full matkasse, samtidigt som man SMS:ar? Cool… Köra mor enkelriktat? Jajjebäng! Tvärnita utan någon-som-helst förvarning? Så klart! Det enda positiva man kan säga om cykling i DK är att cykelbanesystemet är väl utbrett, det finns EN (1) backe i KBH, och att man aldrig är längre bort än en halvtimme från någonting per cykel i den lilla hufvudstaden. Annars… körkortslösa idioter en masse, med en seriös deathwish. Och då har jag inte gått in på Christiania-cyklarna† än…

    (†=Som flakmoppe, utan motor. Bred som en ladugårdsdörr, alltid fylld med minst tre barn, eller 35-åriga punkare på väg till Ungdomshuset…)

  2. Jo, det är klart. För oss svennar är det ju lätt att tro att gräset de facto är grönare på andra sidan öresundsbron… Däremot börjar jag bli riktigt intresserad av hur svenskar som bott i Danmark recenserar sin vistelse där, de flesta verkar ha samma syn som ovanstående. Hur lyder sanningen? Är det danska ”hygget” bara en fasad? En simpel lögn? Ser fram emot en utömmande genomgång!

  3. Den korta versionen: idioter finns överallt. Den långa tar vi över en skön middag nån gång, med massor av fantastisk dansk öl… ;-)

  4. Markus skriver:

    Insämmer med ovanstående, idioter finns överallt. Med tanke på hur många cyklister det finns i Kbh så är det inte underligt att det finns ett gäng idioter också. Hur som helst så finns det en fin cykelkultur där och invanda regler och inte minst tolerans i cykeltrafiken. Man skiter i om man kör i 2 km/h bakom en christiania bike. Jag cyklar numera i London vilket är sju resor genom helvetet värre och det tycker jag även att Sthlm är. Så visst köp en Raleigh Tourist De Luxe o flytta till Danmark, och det är ingen myt – hygget lever. Även om det är ett inrökt, lite inskrängt, smått rasistiskt hygge med Kim Larsen, tomflaskor och fläskestek. Inget ont om Kim, danmarks Lundell, men helhetsbilden är gulnad av nikotin och gamal öl i ett töcken av rött, vitt och höga ö.bropriser.

  5. Cykeln är kanonfin, en av de finare danskarna designar (de gör några riktigt gräsliga varianter också…) men det blir jobbigt i Götgatsbacken… Skål!

Kommentarer inaktiverade.